Vítejte na znovu oživeném a trochu aktualizovaném PupajzWebu. Stále jsou tu vítani všichni Šafaříkovic, Julákovic, Klimešovic, Kurandovic, Turečkovic, Skorkovských a taky přátelé a kamarádi naší rodinky, kteří si občas rádi přečtou, co že se to u nás zase děje.

Pohádky ála Šafaříkovic slečny
(v kategorii Perly našich pokladů)

"Děti, už je spousta hodin, mazejte do pelechů." Tahle věta se ozývá v různých obměnách každý večer v leckteré české domácnosti. Náš příbytek pochopitelně není výjimkou.
"Pohádku dneska povídám já !" Tohle hlasité oznámení od naší menší princezny neodmítnu.
"A bude o červené Karkulce," hlásí vypravěčka. Její velmi bujná dětská fantazie začíná pracovat na plné obrátky a bleskově vymýšlí, jak by tuhle notoricky známou vyprávěnku vyšperkovala šaškárnama.
Začátek nevypadal na nic nového. Holčička s červenou hlavo-pokrývkou, maminka, košíček s proviantem, cesta k ochořelé zakladatelce rodu.
"Jdi rovnou k babičce, nikde se nezastavuj, netrhej houbičky," na halucinogeny je přece jen ještě trochu malá wink - pozn. máma, "netrhej kytičky", co kdyby byly chráněné - pozn. máma, "netrhej jahůdky," neopoměla maminka přidat holčičce k pochutinám i náležité poučení (Zdrav starší lidi, nad nikým se nepovyšuj, před nikým se neponižuj ... aha to sem nepatří).
Ale jak známo, malá slečna byla neposlucha.
"Karkulka se loudala a tady utrhla houbičku, tu utrhla kytičku, tu ... "
"Tu utrhla vlka !", hupsla Klárka do příběhu.
Jo, člověk si nemůže být jistý, na co v lese narazí.

Když pohádku vypráví jedno dítko, tak musí hned i to druhé. Jinak by to "... nebyl fér ..."
V druhém příběhu ale zlý vlk dostal za vyučenou dřív, ještě než stačil schramstnout nějaké lidi. Dostal totiž děsnou chuť na dobrůtky v košíčku a bleskově sežral koláčky, bábovku i vyzuknul vínečko. A to neměl dělat, krutý trest v podobě děsného břichabolu na sebe nenechal dlouho čekat.
Za chvíli se objevila liška a vlkovi objasnila, proč mu útroby tancují supercloumáka.
"Vlku, vlku, ty jsi ale hloupej. Ty koláčky, to nebyly koláčky, ale gramofonové desky," vrtěla hlavou ta zrzavá chytrolínka a hned dodala, že místo nadýchané piškotové dobroty se cpal gumovou atrapou a spláchl to nikoliv lahodným mokem, ale babiččiným mazáním na revmatická kolena.
Celé povídání Klárka zakončila potupným odplazením do houští a "... jestli se mu zázrakem neudělalo líp, tak se tam svíjí dodnes."
Dobrou noc.

0 Komentářů
Dne 25 Mar 2009 napsal(a) elka

Opiš "{first}, {second} a {third}" písmeno červeného slova do rámečku:
"{r-letters}" → {letter-input}
Jméno:
Xichtík: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Zapomeň na mně
Content Management Powered by CuteNews


Díky vám všem, kdo jste ocenili naší společnou práci a napsali nám pár řádek do Knihy hostí. Díky těmto zápisům jsme alespoň získali představu o tom, kdo naše stránky čte. Vždyť dělat stránky jenom tak, aniž by je někdo četl, by byla přece hloupost. Nově můžete reagovat jednotlivě na každý článek.

Aktuální (pí)dění

Rodinný archiv

Kniha návštěv


Galerie

Odkazy

  Přístupů na stránky: