Vítejte na znovu oživeném a trochu aktualizovaném PupajzWebu. Stále jsou tu vítani všichni Šafaříkovic, Julákovic, Klimešovic, Kurandovic, Turečkovic, Skorkovských a taky přátelé a kamarádi naší rodinky, kteří si občas rádi přečtou, co že se to u nás zase děje.

Kondicinály v kondici aneb kdyby ...
(v kategorii Co se jinam nevešlo)

Ve firmě, kde už pátým rokem zdárně předstírám pilnou práci, naši mocipáni chtějí, abychom byli zdatní taky po jazykové stránce. Rozhodli se nám tedy platit kurzy jazyka anglického. Skupinka, do které chodím i já, je podle nějakých rozřazovacích testů tak schopná, že nám přidělili docela sympatického mladíka přímo z kolébky toho krásného jazyka. Angličan jménem Luke se nás snaží už nějakou tu dobu trpělivě naučit mluvit, psát a číst tak, aby nám rozuměli i jiné národy. Aby zjistil, jestli na hodinách jenom nechrápeme, dostáváme čas od času takové "moc hezké" testíky. On vždycky říká, že to napíšeme v pohodě, ale jemu se to říká, když mu English nedělá potíže.
Krátce po Vánocích na nás zase vybafnul, že napíšeme si krátký pěkný testík. Protože je ale gentleman a hraje fair, sdělil nám aspoň přibližně, z kterých konverzačních (to mi rádi :-|) a gramatických (tak to máme ještě radši :-|| ) témat budeme prověřováni.
Prvním mluvnickým oříškem měly být kondicionály, tedy věty podmínkové. Vrhla jsem se do učení po hlavě (někdy jsem si papíry hlavu pěkně podložila) a předsevzala jsem si:
"Jestli se všechno dobře naučím, bude výsledek testu docela dobrý" - pěkně podle 1. kondicionálu (Jestli + přítomný čas, budoucí čas; for English If + present perfect, future will).
Časem jsem ale zjistila, že při testu si asi budu říkat:
"Kdybych se trochu víc učila, mohlo by teď být víc správných odpovědí" - přesně podle 2. kondicionálu (Kdyby + minulý čas, mohl bych + sloveso; for English If + past simple, modal in past + verb).
Nakonec jsem při testu trochu úpěla a nadávala si:
"Kdybych se bývala naučila i věci z obchodní angličtiny, nemusel by být ten výsledek tak slabý" - že by 3. kondicionál (Kdyby + předminulý čas, mohl bych + sloveso v předpřítomném čase; for English If + past perfect simple, modal in past + present perfect simple).
Jak je vidět, příkladové věty jsou šroubované i v češtině a teď se to snažte napsat anglicky, ha !
Ještě že ten krásný Shakespearův jazyk nezná 4. kondicionál:
"Kdybych nebyla bývala lemplem, byla bych bývala pilnější a naučila bych se bývala pěkně všechna témata, mohla bych bývala být nejlepší !"
To už ale do jiného jazyka asi nikdo nepřeloží.

A jaký byl výsledek? Ke svému údivu jsem se nakonec s celou gramatikou i dalšími věcmi docela popasovala a obdržela jsem krásných 65 z celkových 95.

0 Komentářů
Dne 26 Feb 2012 napsal(a) elka

Opiš "{first}, {second} a {third}" písmeno červeného slova do rámečku:
"{r-letters}" → {letter-input}
Jméno:
Xichtík: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Zapomeň na mně
Content Management Powered by CuteNews


Díky vám všem, kdo jste ocenili naší společnou práci a napsali nám pár řádek do Knihy hostí. Díky těmto zápisům jsme alespoň získali představu o tom, kdo naše stránky čte. Vždyť dělat stránky jenom tak, aniž by je někdo četl, by byla přece hloupost. Nově můžete reagovat jednotlivě na každý článek.

Aktuální (pí)dění

Rodinný archiv

Kniha návštěv


Galerie

Odkazy

  Přístupů na stránky: